Jelentés és nyelvhasználat: háttér és célok - Maleczki, Márta; Németh T., Enikő; Szécsényi, Tibor (Jelentés és Nyelvhasználat, 2014)
A folyóirat címével és tartalmával a nyelvtudomány két olyan területére, a szemantikára és a pragmatikára szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek mára már bebizonyították önálló nyelvészeti kutatási területekként való létjogosultságukat a modern nyelvészetben. Ámbár a világban léteznek szemantikai és pragmatikai témájú cikkeket megjelentető igen színvonalas folyóiratok, s ámbár Magyarországon is vannak elsősorban szemantikával vagy pragmatikával foglalkozó kutatók, kifejezetten szemantikai-pragmatikai profilú magyar nyelvű folyóirat pillanatnyilag nem létezik. A Jelentés és Nyelvhasználat első számát a 2014. április 11-én a Pragmatika Centrum és a Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszéke által Szegeden megrendezett Újdonságok a szemantikai és pragmatikai kutatásokban c. konferencia előadásaiból készült tanulmányok megjelentetésének szenteljük.